21.12.2008

Niihama 20-21.12.2008 yöpiikki järviseudulle, muutoin sekavaa ja heikkoakin keliä Perseuksen tulikasteessa

Magneettikentän Bz-komponentti oli maannut liki kellonympäryksen roimasti pakkasella ja aurinkotuulikin noussut edellisyöstä 50 km/s. Peruutus ei kuitenkaan käynyt mielessäkään ja niinpä 2114 UTC alkoi eka SDR-kuunteluni beveragella. Perseuksen valloittava spektrinäyttö ym. ominaisuudet johtivat hurmioon ja turmioon: Kuunteluni oli koko yön aikamoista hyppelyä ja kuuluvien taajuuksien nopealiikkeistä ihailua. 1600 kHz:n troolaus pyöri tasan ja puolen lyöntien aikaan - jos olin hereillä. Ihan sokkona en tallentanut mitään. Läppärin kovalevytila supistui session aikana noin 100 Gt:lla. Ulkoinen apulevy on varmaan käytävä hankkimassa viivyttelemättä..

23 UTC asti NL-NS-asemia tuli paljon ja osin lujaakin, muut alueet olivat vähissä, mm. jopa talven poweri 1390 varsin laimea. 2330 UTC mennessä sinkut laskivat kovin heikoiksi. 10-taajuuksien piikkejä toki näkyi paljon enemmän kuin audiota oli tarjolla. 00 UTC jälkeen sekaan tuli myös kuubalaisia ja venezuelalaisia rytmejä, pääosin aika kehvelein signaalein, joten oli aika nokosten.

01 UTC meno oli tyystin muuttunut: bandi tulvi jenkkejä, seassa edelleen cubanoja. Keli painottui yhä voimakkaammin suurten järvien ympäristöön. Välillä kepakko-ranskaa tulvi lujaa moneltakin jaksolta. Signaalit olivat reilun tunnin niin hyviä, että troolista varmaan löytyy saalista (jollen onnistu tuhoamaan fileitä tms.) – toinen juttu on uiko sulkavien joukossa myös lahnoja vai olisiko joku kuhakin osunut reitille. 0230 UTC kieppeillä keli alkoi taas kössähtämään ja suuntakin muuttui: Lattarit ja NL hallitsivat, heikentyneillä signaaleilla. Tosin Bahaman ensi-idini kajahtelivat kyllä muikeasti. Kun 0330 UTC enää 1400 CBC kuului kunnolla, siirryin sinnittelystä vatupassiin.

05 UTC asemia kuului enemmän, mutta paljon huonommin kuin alkuyöstä, joten kohta lepo jatkui taas. 06 UTC Newfoundland ja Kuuba olivat yhä päivän sana, tosin sekaan idasi myös reissuun läntisin asema, 1160 KSL UT (siis ainakin livenä idatuista). 1470 roiski Kaukoidän kieliä. Oli Tuomaanpäivä, vuoden pisin, mutta 08 UTC mennessäkään mitään kehitystä kelissä en huomannut, päinvastoin jo ennen auringonnousua (LSR 0742 UTC) oli jo todella heikkoa. Kuten 09 UTC tsekkauksessakin.

01-0230 UTC järvikelin ansiosta tallenteissa piisaa mielenkiintoista, mutta aikaa vievää savottaa. Perseus-SDR toimi sinänsä ongelmitta ja peruskäyttö on helppoa, samoin äänitteiden kuuntelu, mm. idien kohdan luuppia on helppo pyöritellä. Myös esim. notchia voi kehua: Visuaalisuutensa ansiosta kätevä ja tehoiltaan pätevä. Useampi vinkuna leikkautui juuri ratkaisevan tehokkaasti. Puolestaan taajuusvalintaan on useampi vaihtoehto: Eniten käytin hiiren rullaa, mutta myös 10-nuolet ovat päteviä. Mutta USB/LSB-valinta ei olekaan valmiina mihin NRD:ssä on tottunut. Myös numeronäppäimistön käyttö on paljon kömpelömpää. Lisäksi kaipaisin MD-soittimista tuttua time machine –tyyppistä 5 sekunnin puskurikäynnistystä tallentamisen aloittamiseen – vai pitäisikö troolin ollakin vesillä alvariinsa?

Kaikki jenkit kuuluivat parhaiten 310° NA-langalla. Mutta kyllä CA- ja SA-langatkin jotenkin workkivat: Jokunen niiden suuntien asema kuului niillä selkeimmin. Mitään man-made-häiriöitä en QTH:ssa yöllä havainnot, mutta päivän valjetessa alkoi muidenkin raportoima ”paimenpoika”-häiriö: kevyt pulssi noin 0,5 sec välein. Hankalampi oli samoihin aikoihin ilmaantunut taustapurina, joka vaimeni, kun tempaisin verkkolaitteen irti läppäristä. Onneksi akulle luvataan 3 h käyttöaikaa ja koneessa on jonkinlainen energiansäästö modekin.

JVH

Ei kommentteja: