23.8.2009

Kelikauden alkuvalmisteluja ja ukkosvaurioiden paikkailua

Sovittiin, MDK ja JPF, lauantaiksi rankka työreissu Niihamaan antennilangan vetoon ja testiin samantien. PJK lupaili ilmestyä hieman avittamaan sekä MCK lupasi visiittiä myös paikalle. Tulimme neljäntoista aikaan tontille, jolloin PJK oli jo merkkamassa CA-langalle vetoreikää maastoon. Pienen edestakaisen haarukoinnin jälkeen antennisuunnaksi
muodostui 272 astetta.

Jatkoimme ensitöinä 60 asteen langan syöttöpisteen mökin toiselle puolelle maadoitusradiaalien lähelle. Joten itälankaa on n. 140 m käytössä tällä hetkellä, tosin ilman päätevastusta.

Raa'alla vedolla kelasta PJK:n viitoittamaa reittiä pitkin lähes läpipääsemättömään maastoon 500m lankaa ja sen virittelyä tarpeeksi korkealle (entisen langan ukkonen sulatti kesällä alkupäästään yli puolen välin). Lanka asettui niinpaljon hyvin paikoilleen, että PJK:n kanssa päätimme jättää sen pysyvästi ensitalveksi paikoilleen. Talkoopäivinä lisätään pituutta, parannelaan kiinnityksiä ja asennetaan päätevastuskin paikoilleen, jolloin sen suuntaavuus paranee. Näin meillä oli käytössä yöksi kaksi lankaa eri suuntiin.

MCK saapui paikalle testailemaan omaa SDR & miniwip yhdistelmää sekä vertailemaan sitä JPF:n vastaavaan. NAVTEXtit näyttivät tulostuvan molemmilla hienosti. Radioina mukana oli Icom R75 ja Perseus, kelit vain näin loppukesällä eivät auenneet. Itä-suunnan asemat loistivat koko illan poissaolollaan. Aamuyöstä 00:30utc MW:llä aukeni joitain taajuuksia TA-suuntaa, vaikkakin heikosti.

JPF kertoo: Auringon laskun jälkeen voimistuneet rutinat eivät luvanneet hyvää majakkakuuntelua ajatellen. NDB-bandilla pohjakohina pomppi jatkuvasti 10-30dB. Jaksoin päivystää kahteen asti, mutta koska kelit eivät suosineet, niin laitoin Perseuksen nauhoittamaan koko MW-bandia ja menin nukkumaan. Aamulla herättyäni aurinko oli jo noussut, mutta kotona nauhoitusta tutkiessani löysin siltä Kap Verden Sal Islandilla olevan majakan SAL-274. Majakka kuului hetken aikaa puolisen tuntia ennen auringonnousua. Ko. majakasta ei ole montaakaan lokausta Suomesta ilmoitettuna kansainväliseen utility-tietokantaan REUhun (http://www.classaxe.com/dx/ndb/reu/), joten se on siinä mielessä varsin hyvä saalis. Etäisyyttä saarelle tulee 6184 km. Aamun tunteina oli kuulunut myös DDP-391 Puerto Ricosta. Matkaa sinne tulee 8225 km, mutta majakka kuului useana aamuna viime talvena kotona MiniWhipilläkin.

Yllätys oli, että 0226z aikaan kuuluviin nousi hetkeksi kolmisenkymmentä majakkaa Pohjanmeren suunnalta. Puolet niistä oli minulle uusia ja puolenkymmentä oli sellaisia, joita ei ole aiemmin Suomesta ilmoitettu kuulluiksi. Majakat katosivat muutaman minuutin kuluttua ja bandilta kuului hetkessä pelkkää kohinaa. 518 kHz:n Navtex -lokissa ei ollut mitään erityistä mainittavaa.

Loki löytyy myös Utilityfoorumilta linkistä http://peditio.net/utility/YaBB.pl?num=1250867592/1#1

--
BC puolella taajuuksilla 1610, 1470, 1400, 1700, 1620, 1660, 1390, 1680 asemia, mutta aika vaihtelevilla signaaleilla.
1620 02:00 VIR: WHDP St. Croix VI. Tunnari ja uutiset
1660 01:15 USA?: Unid. WBBM (780) id ja Chicago Bears Radio Network ohjelmaa Bears-NY Giants ottelua selostaen sekä mainoksia. Mikäs tätä lähettää?

Auringon noustessa 02:40utc signaalit heikkenivät ratkaisevasti ja jäivät kohinan alle. Joten ei ainakaan vielä tällä reissulla loki-saldo päässyt kasvamaan.Alkukesän salaman jälkiä antennien lähtöpisteenä toimivassa kuusessa. Salaman seurauksena satoja metrejä antennilankaa haihtui savuna ilmaan ja syöttökoaksiaalit paloivat poikki. Sisällä kämpässä antennivaihtajaboxi räjähti kappaleiksi.


MDK

Ei kommentteja: