4.1.2011

Joulukuun päiväpeditionit

Joulukuussa 2010 ehdin Niihamaan kuuntelemaan vain kahdelle päiväpeditionille 4. ja 12.12. Ratkaisu oli myös osin laskelmoitu. Edellistalven kelit olivat tehneet uusien jenkkien kuulemisen vaikeaksi, kun taas Aasian suuntaa en ollut keskiaalloilla juurikaan kuunnellut. Molemmat päiväpeditionit yllättivät positiivisesti, aasialaisten lisäksi kuului yllättäen myös jonkin verran jenkkejä.

Lauantaina 4.12 starttasin Pirkkalasta lounaan jälkeen tähtäimessä 12UTC tasatunti. Heti kuulolle päästyäni törmäsin positiiviseen dilemmaan. Tallentaako tasatunti jenkki- vai Aasia-langalla? Hiukan yllättäen bandillä oli vielä jenkkisinkkuja keskellä valoisinta päivää. No jenkkilangalla se lopulta tallentui. Löytyi tuolta tasatunnilta sentään yksi itsellekin uusi jenkki: 1550 KFRC San Francisco CA. Toinen päivän itselle uusi länsirannikkolainen oli komeille ideille noussut 1380 KRKO Everett WA. Selkeä länsirannikon päiväkeli tuo ei kuitenkaan ollut vaan vedossa oli erityisesti Alberta ja Kanadan läntinen preeria, jossa ei uutta kuultavaa oikein ole.


Puolilta päivin UTC alkoi myös Aasian nousu. Jo 1203UTC merkitsin ylös japania romanilaisen alla taajuudella 1179. Lopulta 1179 JOOR MBS Osaka taisi jäädä parhaaksi idatuksi japanilaiseksi. Japanilaisia nousi hetkittäin myös taajuuksille 1287 (JOHR) ja 1350 (JOER). Molemmista saisi ehkä "nauharaportin" mutta oikeita idejä ei minun korvaani erottunut. Untuvikkona japsikuuntelijana tallentelin tyytyväisenä perusjapseja kuten 1242 JOLF Nippon Hoso ja paikoin komeasti kuulunutta 1278 JOFR RKB Radiota. Erityisen korkealle fiilikset sai NHK2:n paikallisidin kohdalla 1319UTC hifikuuluvuuteen noussut 774 JOUB Akita Hoso.

Kotona sitten tuli harjoiteltua Kiina-kuuntelun alkeita. Hyvää harjoitusta tarjosivat englanniksikin FM970-idejä viljelevä 1224 Guangxi Economic BS ja vanhalla Porin taajuudelle uiguurin kepittänyt 963 Liaoning PBS.


Sunnuntaina 12.12 olin kuulolla pari tuntia aiemmin. Aamuinen VJR:n tekstiviesti Niihamasta innosti kuuntelukeikalle pikaisella varoitusajalla. Lämmin mökki oli kuuntelijaa odottamassa, joten mikäs siinä oli kytätessä jenkki-idejä 10UTC. Edelliseen keikkaan verrattuna keli oli erilainen sekä jenkki- että Aasia-suuntaan. Jenkkejä kuului nyt hieman idemmästä, pääsuunnan oltua Suurten järvien ympäristössä. Saalis jo hiipuvilla keleillä oli neljä itselle uutta asemaa. Suurimpan yllätyksenä ehkä 1590 WCGO Evanston IL, joka taisi kuulua ensi kertaa Niihamassa. Puutelistalta sain kytiskelyn jälkeen poistaa myös Faith 1270 KNWC:n ja Newstalk 1310 WIBA:n. Ensimmäistä kertaa muistelen kuulleeni myös 1440 WHKZ Warren OH:n. Yllättävä kuuluja oli myös 1390 KRRZ Minot ND, jonka olin kuullut vain kerran aikaisemmin.

Japanilaisten nousua odottelin 12UTC tienoilla. Ei mitään? Ei kunnolla edes 1413 JOIFia?. VJR noteerasi korealaisen 1170 VOA:n alla. Keli kuitenkin tuntui käynnistyvän hitaammin kuin edellisviikolla. Pian bandilla oli kuitenkin ainakin kiinalaisia. Ja aivan eri taajuuksilla kuin edellisviikolla. Ja 1230UTC jälkeen paljon. Kun aiempaa kokemusta Aasia-kuuntelusta ei ollut, niin keleistä oli hankala saada kiinni. Onneksi kuitenkin tajusin tallentaa runsaasti. Lopulta 1320UTC olen kirjannut muistiinpanoihini merkinnän 1062 Phil?Sen verran olin Perseus-kuuntelusta oppinut, että vaikka kelien suunta livenä jää selviämättä, se ei välttämättä ole huono asia. Vastaavalla tavalla kuulin ensimmäiset alaskalaiseni ja nyt niin kävi filippiinoille. Tallenteita läpikäydessä niiltä löytyi puolen tusinaa, kruununa uutuusasema 990 DZIQ Radyo Inquirer, Obando. Muita raportoitavasti kuuluneita olivat 1062 DZEC Quezon City, 1233 DYVS Bacolod City ja 1530 DZME Bulacan. Myös pari muutakin asemaa kuului tunnistettavasti.

Toinen mukavassa vedossa ollut maa oli Korea. Pohjoinenkin kuului mm. taajuudella 819, mutta enemmän asemia tarjosi Etelä. Mukava tuttavuus oli mm. 792 HLSQ SBS Love FM Soulista. KBS-asemista antoivat kutsukirjaimensa 1300UTC 864 HLKR KBS Gangneung ja 1134 KBS Hwaseong, joka käytti pääasema HLKC:n kutsua. Kiinalaisia tallenteilla oli runsaasti. Niiden tunnistaminen muusta kuin peruskaavan mukaisesti asemakuulutuksesta, on kuitenkin usein aikamoista arvailua. Selkeästi kuitenkin idailivat ainakin 864 Anhui Economic BS ja Sisä-Mongolian 1152 Bayannur PBS. Tunnistettavasti myös 1179 Chutian News Station ja 1287 uusi Weifang PBS:n lähetin. Myös Taiwanin "News Radio" 1296 BCC News Network Tainan oli mukavasti äänessä. Minun jo poistuttuani Pirkkalan suuntaan VJR kepitti vielä 14UTC muutaman Etelä-Suomessa harvinaisen thaimaalais-aseman. Tarkemmat lokit kaikista löytävät Online login puolelta.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin yllättäviä ja positiivisia olivat kokemukset joulukuun päiväkuunteluista Tampereen korkeudella. Ei yövalvomista, eikä edes aikaista heräämistä ja silti mukavasti uutta kuunneltavaa. Kaiken kruunasivat vielä vuoden 2010 viimeiset vastaukset: Komea kirjevastaus 1278 JOFR Fukuokalta ja yllättynyt sähköposti 990 DZIQ Radyo Inquirerin insinööriltä.

JKZ

Ei kommentteja: