6.6.2011

ÅL1 - National Dagen 6.6

Yön uutispommi oli Humalan voitto. Presidentin vaalin tuloksen kertoi ensimmäisenä 4746,97 Radio Huanta 2000 0040 UTC. R Yura 4716,7 tuli myös muikeasti ja muitakin lattareita ja brasseja töhisi. MW:llä näkyi alle 10 kymppipiikkiä, muutama tovin verran audionkin kera, 1130 brasse "parhaiten". Iltasella vehmaan lehdon läpi oikaistu 440 m lanka tuntuisi sinänsä workkivan hyvin: Päätevastus saatiin maadoitettua merenrantaruohikkoon ja lähdön baluunimaa suohon.

MCK kepittää beveragen käämilankaa Herrön rantakaislikossa

Jo kolmatta päivää jäätiin ilman SR P4:n alueohjelmia ja Es-kelejä. Maanantai-aamuna piti kopaista puuttuva P4:t Göteborgia myöten. Sen sijaan ruotsalaiset totesivat päivän olevan national dagen ja pyhäpäivänä ei alueellista tule. Lohdutuksena kuunneltiin tropolla NRK Petreä 101.5 ja myöhemmin löytyi vielä 106.1 P4 Hele Norge, mutta ketjua parempaa ei Norjasta irronnut.

Kansallispäivän kunniaksi tropoa Ruotsiin riitti kyllä ihan mukavasti. Tukholmasta luullaksemme kuuluivat lähes kaikki äänessä olleet lähikset esim. 90.5 MRS90½, 91.1 Radio Iberoamericana ja 94.6 Radio Rangarang komeasti ideillä. Kaupallisten Mixien ja Rixien alilähettimiä tuli myös roppakaupalla. Ääriesimerkkinä vaikkapa iltayönä kuulunut Lugna Favoriter Stockholmin 20 wattinen Södertäljen alilähetin taajuudella 87.8.

Päivemmällä alettiin tarkemmin kytätä etälämpien kaupallisten paikallisidejä. Jo edellsenä iltana oli kuultu mm. 100.9 East FM, Nörrköping ja 97.9 Wix FM, Valdemarsvik. Päivällä sitten päästiin jo Kalmariin asti. Ainakin 104.0 Rix FM Kalmar ja Mix Megapol Kalmar 99.4 ja 105.4 kuuluivat. Paikallisidit puristettiin myös 106.4 Mix Megapol Skaraborgilta. Idempää tropo nyt huonompi kuin ensimmäisenä päivänä. Latvijasta ja Liettuasta ei merkittävää uutta kuultu ja Puolasta feidailivat vain Gdanskin powermyllyt 98.4 RMF FM:n johdolla.

Päivä vietettiin kirkko- ja kauppareissulla. Lemlandin kirkkoon meitä ei päästetty ollenkaan, joten lohdutukseksi kiipesimme Lemböten 1100-luvulta peräisin olevalle St. Olofin rauniokirkolle. Matkaa parkkipaikalta mäen päällä olevalle kirkolle oli Ålannin mitalla 500 metriä, mutta mannermaan pojista kilometri oli lähempänä totuutta (ainakin edestakaisin...). Jomala (perssuomalaisten ääntämisohjeen mukaan luetaan Jumala) sen sijaan päästi meidät kirkkoonsa, joka lienee Suomen vanhin? Tosin sisään lentäneen pääskysen ulospääsy oli vaikeampaa. Kirkko paljastui sekatyyliseksi yhdistelmäksi uutta ja vanhaa. Keskiaikaisten mattomaalausten viereen sopivat modernit urkupillit.

Anti-Gourmet-puolella todettiin, että koko saarelta ei tunnu löytyvän sellaista peruselintarviketta kuin lihaperunasoselaatikkoa ja roiskeläppäpuolellakin jouduttiin tyytymään Saarioisten sijasti Atriaan. Ateriointi suoritettiin Maarianhaminan keskustasta. Kuva kertoo vaikeasti valinnasta.Päivän soittolistan ehdoton ykkönen oli Ebba Grönin 800 grader, jonka jälkeen jopa 91.6 BMU suostui idaamaan.

Ei kommentteja: