10.1.2019

Poimintoja syksyn 2018 lattarikeleiltä

Minimiajan ilmeisen malttamattomiin odotuksiin nähden elokuun 2018 TA-kelit jäivät vaisuiksi. Kuitenkin 25.8. antoi hieman satoa mökki-QTH:n 600 metrin CA-beveragella, mm. eka kesäinen K-jenkkini KRJO Monroe LA 1670 ja lattareista melko uusi argentiinalainen Radio Selva AM, Partido de Ituzaingó BA 1710. Gran Buenos Airesin alueellahan AM-asemia riittää myös ja erityisesti X-bandilla 1610-1710 kHz. Selvan kuluvuus oli tyypillisen kesäinen: heikko, mutta häiriötön signaali yli kohinatason ja leveä filtteri käytössä. Näillä BA-alueen X-asemilla on usein paitsi perin paikallinen ote, niin myös erityisformaatti, esim. Selva kiteyttää vaalivansa kaukaisen Misionesin alueen tapoja ja lauluja. Sinne Paraguayn rajallehan ryhmä suomalaisiakin perusti ns. ihanneyhteiskunnan v. 1906, tavanomaisen heikoin ja lyhytaikaisin tuloksin.

Innostuin kokeilemaan Facebookin Messengeria raportointiin ja Radio Selva vastasikin pian: ”Buenas tardes Juha, nuestra radio está en nuestra casa zona urbana. Ituzaingo/Buenos Aires. Efectivamente es nuestra radio la que ha captado. Usted en este momento está escuchando por Internet?” Ja sitten juontaja/johtajatar Gabriela Heine haastatteli minua live-ohjelmassa, jota kuuntelin netin kautta ja vastailin mesellä. Hauska sessio, kuten myös aseman musiikillinen poljento ja laulu, jossa raikasi voseo-espanjan ohessa myös portugali. Gabrielan vastauksesta myös varmistui, että asema sijaitsee Ituzaingón partidossa, ei La Matanzassa kuten luultiin. Noin 3 miljoonan asukkaan varsinaisen Buenos Airesin (ciudad autónoma) ympärillä on 24 Gran Buenos Airesin partidoa, joissa on noin 10 milj. asukasta lisää, ja näistä noin 170 000 Ituzaingóssa. Partidon nimi tarkoittaa vesiputousta guaranin kielellä, jota äidinkielenä puhuvia on saman verran kuin suomen puhujiakin.

Syys-lokakuussa MW-kelin yleiskuva oli häiriöinen, mutta jatkoin etäyhteyden avulla lattarikuunteluja Niihaman 830 metrin 278° beveragella. Yleiskuvaltaan heikkojenkin keliöiden trooleista löytyi harvemmin kuuluviakin asemia, esim. syyskuun lopulla 850 olikin bogotalaisen sijaan hieno perulainen Pachamama Radio, Puno ja 970 aina sävähdyttävästi paraguaylainen ZP9 La 970 AM, Asunción. Puolestaan 920:lla pinnassa oli vakivenezuelaisen sijaan HJJN HSB Radio, Pasto, ensi lokaus Lappia etelämpää. Lokakuun alussa hankala jakso 1060 antoi mukavan CA-aseman La Roca eli WCGB Juana Díaz PR ja 830 hienon dommarin Emisora HIJB, Santo Domingo.

Lokakuun lopun asemista Niihaman yllätyksiä olivat mm. HCQR1 Radio Quito 760, HJMV Radio Furatena, Chiquinquirá 1060 sekä erityisesti panamalainen HOJ2 Canajagua AM Stereo, Las Tablas 1040. Canajagua oli lokattu aiemmin vain Lemmenjoella v. 1995 (PÄ). Canajagua jopa vastasikin mese-rapooni, vaikka aseman FB-sivut olivat vaatimattomassa ja päivittämättömässä tilassa. 

Kaikki nämä lattariherkut kuuluivat hetken aikaa varsin luettavalla audiolla, vaikka vallitsi ns. huono keli, eikä asemia töhissyt ollenkaan joka taajuudella ja luettava signaali oli hakusessa. Oikean hetken löytämisessä auttoivat Jaguar-softan mainio YAS log ja visuaalinen ”audiovana”, sekä tietysti tuuri, sillä läheskään kaikkea gigatroolia en pysty hienokampaamaan. Jaguarin aika/taajuus-spektrikuvassa lähempänä tasataajuutta 760 näkyy kolumbialaisen RCN:n vana ja oikealle Radio Quito nousee vahvimmaksi yläsplitillään 760,023, sopivasti idin aikaan.

Lokakuun ja koko syksyn lattareistani mielenpainuvin ja monivaiheisin tapaus on kuitenkin ecuadorilainen Radio Integración, Salcedo 1420, johon palaan vielä erikseen.

73 JVHEi kommentteja: