21.1.2019

Radio Integración 1420, salcedolaista herkkujäätelöä!


César Villacis (vas.) Salcedon kadulla radiotyössä.

Aamuyöstä 14.10.2018 kahden korona-aukkohäiriön (Kp5 ja Ap12-19) tuottamassa ns. rupukelissä bandilla ei ollut ruuhkaa. TreDXK:n kämpän 278°-beveragella taltioimassani 04z-tasurissa vain muutama asema nousi luettavalle tasolle ja ainoa idi-bongaus oli argentiinalainen R Murialdo 1290. Tuntia aiemmin 03z oli myös heikkoa: Ainoa hyvin kuulunut oli kolumbialainen Radio Panamericana 1140.

Tasurilla 02z myös vaisua, mutta hieman useampia asema bandilla, mm. HJ-vakkarit 760, 770, 970 ja 1190, Radio Santa Rosa 1500 idasi ja 1060 aikakulutus viittasi Chileen. Tällaisilla kelillä helposti lyö ns. hanskat tiskiin ja siirtyy toisen yön ja parempien JIX- ym. indeksien kollaamiseen,
El Piloto de Radio Integración
mutta voikin löytyä varsinainen helmi: 1420 tarjosi lattarin, jota oli vaikea epäillä miksikään tietyksi asemaksi. Kohta tasurin jälkeen kuulutus antoi jäljitysmahdollisuuksia: ”Transmite La Nueva Radio …-ión, onda digital…14-20”. Lähetin klipin HK:lle ja pienen selvittely ja FD:n Ruotsi-klipin jälkeen identiteetti selvisi: Radio Integración, Salcedo, hiljattain aloittanut uusi ecuadorilainen! Kiitos jälleen Henrikille, joka vielä kaivoi sp-osoitteen aseman juontajalle. Tämä osoittautuikin tarpeelliseksi, sillä mese-viestejä locutor César Villacís, taiteilijanimeltään ”El Piloto”, ei pysty lukemaan. Chattailin Césarin kanssa alkuun Facessa Radio Integraciónin live-tilassa ja sitten olemme sähköpostilla laajemminkin vaihtaneet kuulumisia.

Taajuudella 1420 PEH on jo syksyllä 2010 kepittänyt salcedolaisen Radio Alternativan, mutta Integración on käsittääksemme uusi asema: Alternativan studio oli aivan 13 000 asukkaan Salcedon ytimessä Mercado Centralin lähellä, kun taas Integración majailee noin 1 km kumpikin kaupungin katuja pitkin kulkevan Carretera Panamericanan tuntumassa.

Integraciónin lähetinpaikka rakennettiin v. 2017 noin 10 km kaupungista lounaaseen olevan vuoren rinteelle, missä kuokka heilui ahkerasti, kuten vastaanottopäässä Niihamassakin maadoituksia kaivettaessa. :)Antennimasto seisoo Unión y Trabajon kylässä Mulalillon parroquian alueella noin 3360 m korkeudessa. Antennin mahdollisesta suuntauksesta ei ole tietoa, mutta uudet värkit ja esteetön horisontti koilliseen Salcedoon tukenevat signaalin kantautumista myös Suomeen asti. 
Kuokka, kanki ja lapio heiluvat lähetinpaikkatyömaalla.

Itse Salcedon kaupunki sijaitsee ”vain” vajaan 2700 metrin korkeudessa laaksossa, jota etäämmällä reunustavat mm. lumihuippuiset noin 6000 metriin nousevat tulivuoret Cotopaxi ja Chimborazo sekä aktiivisimpana tupruttelijana Tungurahua. Lähiseutu on maanviljelyaluetta, jossa eniten hehtaareita on ohralla, maissilla, perunalla ja pavuilla. Papu on muuten espanjaksi haba!

Salcedo on tunnettu Ecuadorin jäätelökaupunkina, jonka kesän 2008 Ecuadorin turneella pääsimme testaamaan Parque Centralin maittavan lounaan jälkeen pienessä kivijalka-heladeriassa. Kaupungin pohjoisella portilla Carretera Panamericanan ison kiertoliittymän luona jättikokoinen jäätelö toivotti tervetulleeksi Salcedoon.

Parque Central, Salcedon siisti keskipiste (JVH 2008)
Radio Integraciónilla työskentelee 6 kuuluttajaa ja esim. Césarin tulot riippuvat mainoksista, kun taas joku kuuluttajista työskentelee myös kaupungin palveluksessa. Jos mainostulot eivät ole riittäviä, voi Césarin olla pakko palata Ambatoon, jossa hän on työskennellyt mm. Radio Ambatolla. ”El Piloto” on kuitenkin tykästynyt Salcedoon ja hänen ohjelmansa on kerännyt suosiota, toivotaan parasta jatkoa!. ¡Muchissímas gracías por tus hermosos fotos y toda la interesante información César!

73 JVH
Radio Integraciónin väkeä lähetinantennin juurella Unión y Trabajon kylässä noin 3360 m korkeudessa.

Ei kommentteja: